Bij de passievrucht gaat het eens niet om uiterlijke kenmerken. Hier geldt letterlijk: schoonheid zit van binnen! Je ziet deze heerlijke vrucht steeds vaker terugkomen in recepten. Niet alleen door de heerlijke zoete smaak, maar ook vanwege zijn bijzondere structuur van gele zachte pulp met kleine zwarte pitjes. Een echte eyecatcher in je smoothie bowl of dessert. Een rijpe passievrucht is dan wat je nodig hebt. Met deze tips weet je zeker dat de passievrucht rijp is om te eten!
3 Kenmerken van een rijpe passievrucht
De tekenen van een rijpe passievrucht zijn goed te herkennen aan de kleur, schil, gewicht en geur. We lopen ze even stap voor stap door zodat jij in de winkel geen twijfel hebt over het kiezen van de juiste passievrucht!
1. Uiterlijke kenmerken van een rijpe passievrucht
Tja.. zoals we al zeiden; een rijpe passievrucht is niet moeders mooiste, maar wel de lekkerste! Een rijpe passievrucht heeft een gerimpelde en enigszins verschrompelde schil. Dit betekent dat het vruchtvlees binnenin sappig en zoet is. Een gladde schil kan aangeven dat de vrucht nog verder moet doorrijpen.
Daarnaast is de schil van een rijpe passievrucht is diep paars en donkerbruin van kleur. Ga dus op zoek naar die donkere kleur. Groene of lichtpaarse tinten duiden vaak op onrijpheid van de vrucht. Die dus maar beter even laten liggen in de winkel.
2. Het gewicht van een rijpe passievrucht
Voel het gewicht van de vruchten eens en vergelijk ze met elkaar. Een rijpe passievrucht voelt zwaarder aan voor zijn grootte en dat wijst op sappigheid en rijpheid. Als het licht aanvoelt, kan het zijn dat de passievrucht is uitgedroogd en niet zoveel sap bevat.
3. Ruik eens aan de geur van de passievrucht
Hoewel zijn uiterlijk het misschien niet verraadt, kan de geur misschien wel aantrekkelijk overkomen. Een rijpe vrucht kan je vaak al ruiken aan de sterke, zoete en aromatische geur. Als het geen geur afgeeft, is het waarschijnlijk nog niet rijp en moet je dus toch nog even wachten of een andere uitkiezen.

Passievrucht ook super gezond?
Jazeker, deze super vrucht is niet alleen heerlijk van smaak, maar bevat ook veel goede stoffen. Lees meer
Hoe laat je een passievrucht thuis rijpen?
Als je passievrucht hebt gekocht die nog niet helemaal rijp is, kun je ze ook thuis laten narijpen. Dit kan soms heel handig zijn als je de passievrucht niet gelijk wil eten. Het is eigenlijk heel simpel. Leg ze gewoon in je fruitschaal op kamertemperatuur en controleer ze dagelijks. Binnen een paar dagen zou je moeten zien dat de schil begint te rimpelen en de geur sterker wordt.

Verwissel de passievrucht niet met de maracuja!
Gelukkig is er een duidelijk verschil tussen de twee vruchten aan de buitenkant. Maracuja is het gele zusje van de passievrucht. De schil is geelgroen in plaats van paars en leerachtig. Het vruchtvlees bestaat net als bij de passievrucht en de granaatappel uit voornamelijk pitjes waaromheen een soort gelei zit. De smaak van maracuja is zoet, maar wat milder dan de passievrucht.
Nu kan je hopelijk zelfverzekerd op pad om die rijpe passievrucht te bemachtigen! Geniet van deze heerlijke vrucht ❤