Komkommers: fris en knapperig! Deze langwerpige, groene groenten komen oorspronkelijk uit Azië, maar doen het ook goed in Nederlandse kassen. Komkommers groeien aan de komkommerplant (Cucumis sativus) en zijn, net als augurken en courgettes, vruchten van de komkommerfamilie. Met zijn milde smaak lijkt de komkommer heel bescheiden, maar er zitten echt een hoop gezondheidsvoordelen in deze groente! Ontdek in dit artikel waarom de komkommer een waardevolle toevoeging is aan jouw voedingspatroon.
De voedingswaarde van een komkommer
Laten we beginnen bij het begin: wat zit er precies in een komkommer?
1 stuk (50 gram) | |
Energie | 7 kcal |
Vet | 0,2 g |
– waarvan verzadigd | 0,1 g |
Koolhydraten | 0,7 g |
– waarvan suikers | 0,7 g |
Vezels | 0,3 g |
Eiwit | 0,4 g |
Zout | <0,1 g |
Los van bovenstaande voedingswaarden, bestaat komkommer voor ongeveer 95% uit water. Daarnaast bevat het ook verschillende vitamines en mineralen.
- Vitamines: A, C en verschillende B vitamines
- Mineralen: fosfor, natrium, kalium, calcium en magnesium
De gezondheidsvoordelen van komkommer op een rij:
Wat zijn precies de gezondheidsvoordelen van alle vitamines en mineralen die komkommer bevat? We zochten het voor je uit!
Komkommers zijn een goede bron van vocht
Zoals hierboven staat aangegeven, bevatten komkommers bevatten maar liefst 95% water. Water is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. We hebben zo’n 2,5 liter per dag nodig (afhankelijk van je gewicht). Een komkommer is dus een goede bron van vocht, zeker op warme dagen.
Ze bevatten amper calorieën
Veel water betekent weinig calorieën! Omdat komkommers amper calorieën en koolhydraten bevatten hoef je niet bang te zijn dat je van komkommers dik wordt. Leuk feitje: 100 gram komkommer bevat ongeveer net zoveel calorieën als een paar pinda’s. Je kunt dus met een gerust hart komkommers eten;)
Komkommers zijn goed voor je hart <3
Over je hart gesproken: de antioxidanten in komkommers ondersteunen de cardiovasculaire gezondheid. De cardiowatte? De cardiovasculaire gezondheid gaat over de gezondheid van hart en bloedvaten. Daarnaast suggereren sommige studies dat komkommerzaadjes een cholesterolverlagend effect hebben.
Goed voor je bloedsuikerspiegel
Onderzoek bij dieren suggereert dat komkommers een gunstig effect kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel. Hoewel er nog wel meer onderzoek bij mensen nodig is, zijn de voorlopige resultaten veelbelovend.
Een waardevolle bron van antioxidanten
Komkommers zijn rijk aan antioxidanten. Deze stoffen helpen de cellen te beschermen tegen veroudering en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kunnen ook schade door vrije radicalen verminderen, wat bijdraagt aan een betere algehele gezondheid.
Ze bevorderen een gezonde stoelgang
Dankzij het hoge watergehalte bevorderen komkommers een gezonde stoelgang door verstopping en krampen te voorkomen. De voedingsvezels in komkommers dragen hier ook aan bij, wat zorgt voor een soepele spijsvertering.
Is de schil van een komkommer gezond?
Veel van de gezonde stoffen in komkommers bevinden zich in of direct onder de schil, dus het is het beste om komkommers goed gewassen en met schil te eten. Eet daarom het liefst biologische komkommer, daar zitten geen pesticiden op.

Zo voeg je meer komkommer toe aan je maaltijden
Komkommers worden meestal rauw gegeten in lekkere zomerse salades, maar je kunt ze ook heel goed koken of roerbakken. Je kunt komkommers ongeveer een week op een koele plek buiten de koelkast bewaren om hun versheid te behouden.
Voor een gezonde snack of maaltijd kun je komkommer op verschillende manieren gebruiken:
- Schijfjes als topping op brood of een cracker. Probeer ze eens met pindakaas en sambal!
- Staafjes komkommer dippen in hummus of ander (zelfgemaakt) dipsausje.
- Gevulde komkommerbootjes met bijvoorbeeld zalm en hüttenkäse.
- Geroerbakte komkommer door de nasi is echt super lekker!
Wist je trouwens dat komkommers niet alleen gezond zijn om te eten? Ze kunnen ook heel goed zijn voor je huid!
Door komkommers dus regelmatig aan je maaltijden toe te voegen, geniet je van de vele gezondheidsvoordelen!