Search
Search

Moet je een courgette schillen?

Courgette schillen
Total
0
Shares

Courgette is een veelzijdige en populaire groente, perfect voor allerlei gerechten, van salades tot roerbakgerechten. Het is dus ook niet verrassend dat een veelgestelde vraag aan Google is: moet je een courgette schillen? Het antwoord is simpel: nee, je hoeft een courgette niet te schillen. De schil van een courgette is dun, eetbaar, en bevat zelfs veel voedingsstoffen. Toch zijn er soms situaties waarin je toch kan overwegen om hem te schillen. In dit artikel leggen we uit waarom de schil juist goed is en wanneer je courgette zou kunnen schillen.

Waarom zou je courgette niet schillen?

De schil van een courgette is dun, zacht en bevat een groot deel van de voedingswaarde van de groente. Hier zijn een paar goede redenen om die schil lekker te laten zitten:

  • Voedingsstoffen: de schil zit vol vezels, antioxidanten en vitaminen, vooral vitamine C en A. Door de schil te laten zitten, behoud je dus al deze goede stoffen.  
  • Textuur en kleur: de schil van een courgette voegt een mooie kleur toe aan je gerecht. Het oog wil natuurlijk ook wat. Los van dat dit aantrekkelijker kan zijn, helpt de schil ook om de courgette iets steviger te houden tijdens het koken.

Minder verspilling: door courgettes niet te schillen, ga je voedselverspilling tegen. Bovendien is het minder werk als je de schil er lekker op laat! Vooral dit laatste is wat ons betreft een heel goed argument.

Wanneer zou je courgette schillen?

Hoewel het dus eigenlijk niet nodig is om courgettes te schillen, zijn er toch enkele situaties waarin je ervoor zou kunnen kiezen om dit wel te doen:

  • Textuur van gerechten: voor sommige gerechten waarbij je een hele gladde textuur wilt, zoals in soepen of puree, kan het weglaten van de schil een fijnere structuur geven. Maar zelfs in deze gevallen kan de schil vaak gewoon worden meegeblend zonder dat je dit merkt.
  • Grote courgettes: de schil van courgette is meestal zacht, maar soms kun je ook een wat hardere schil tegenkomen, vooral bij oudere courgettes. Wanneer courgettes erg groot worden, kan hun schil wat dikker en taaier zijn. In dat geval kan schillen helpen om een iets zachtere bite te krijgen, vooral als je de groente rauw wilt gebruiken in bijvoorbeeld salades.
  • Als de schil beschadigd is: heb je een courgette met veel vlekken, deukjes of andere oneffenheden? In dat geval kan het beter zijn om de beschadigde delen of de hele schil van de courgette te verwijderen.
  • De smaak van de schil kan de bereiding beïnvloeden: courgetteschil geeft bijvoorbeeld een lichte bittere smaak aan gerechten.
Courgette in stukjes

Courgette met schil? Tips voor het bereiden van recepten

Courgette is een veelzijdige groente die je op veel manieren kunt bereiden en toevoegen aan recepten. Wanneer je een courgette bereidt, kun je ervoor kiezen om de donkergroene schil te laten zitten, omdat deze schil antioxidanten bevat die goed zijn voor de gezondheid.

  • Goed wassen: zorg ervoor dat je de courgette goed wast. Dit verwijdert vuil en eventuele pesticiden die op de schil kunnen zitten.
  • Koken, bakken of grillen: courgette is een ontzettend veelzijdige groente. Je kunt hem grillen, bakken, stomen, of zelfs rauw eten. Roerbakken? Snijd de courgette fijn en bak deze een paar minuten met andere groenten als gele paprika, broccoli of boerenkool. Een goede smaakcombinatie als je het ons vraagt.
  • Creatieve snij opties: je kunt courgette in dunne plakjes of blokjes snijden voor bijvoorbeeld een gevulde courgette. Of snijd de courgette als spiraalvorm (courgetti), dit is een goede vervanger voor pasta. Kortom, een perfecte groente voor veel recepten.

Gesneden courgette kun je trouwens prima in de koelkast bewaren als je het niet direct gaat gebruiken, zo blijft het langer vers en behoudt het zijn smaak.


Lang verhaal kort; je hoeft courgette dus niet te schillen. Het hangt af van wat jij lekker vindt, maar weet dat de schil een bron van voedingsstoffen is die je niet zomaar weg wilt gooien. De keuze is aan jou! Over schillen gesproken, bij sommige ingrediënten zoals gember ligt het soms net even anders of je deze wil schillen of niet. Lees vooral ons artikel over gember schillen als je hier benieuwd naar bent.

Total
0
Shares
gedroogde dadels

Zijn dadels gezond?

Gedroogde dadels zijn geliefd om hun heerlijke zoete smaak en indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen. Afkomstig van de dadelpalm, die…

You May Also Like