Rabarber is een groente (ja, echt een groente!) die vaak op tafel verschijnt in zoete gerechten, zoals taart of compote. De vraag die je je wellicht hebt bedacht bij het bereiden van rabarber is: moet je rabarber schillen? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van de rabarberstelen, het recept en je persoonlijke voorkeur. We gaan hier dieper op in!
Het eetbare gedeelte van rabarberstengels
Voordat we verder gaan, even een belangrijke tip: je kunt echt alleen de stengels van rabarber eten. De bladeren van de plant zijn namelijk giftig door het hoge gehalte aan oxaalzuur. Weggooien dus als je niet ziek wil worden! Maar geen zorgen, met de stengels kun je nog steeds heel veel lekkers maken! En deze rabarberstengels zijn ook nog eens hartstikke gezond!
Waarom zou je rabarber schillen?
Oke, hier komen 3 redenen waarom je rabarber wel of niet zou willen schillen.
1. De leeftijd van de rabarber
De eerste en belangrijkste factor is de leeftijd van de rabarberstelen. Jonge rabarberstelen hebben meestal een dunne, zachte schil die je niet hoeft te verwijderen. Deze stelen zijn vaak helder rood of roze en veel minder vezelig dan oudere stelen. Hierdoor kunnen deze jonge rabarberstengels zonder schillen worden verwerkt in gerechten, wat niet alleen tijd bespaart, maar ook zorgt voor een mooiere kleur in het eindresultaat.
Bij oudere rabarberstelen kan de schil echter wat taaier worden. Deze stelen hebben vaak een groenere tint en kunnen vezeliger zijn. In dit geval kan het schillen van de rabarber de textuur van het gerecht verbeteren, vooral als je een gladde structuur wilt, zoals bij een rabarbercompote of een vlaai.
2. Het recept
Ook het type gerecht dat je maakt, kan bepalen of je de rabarber moet schillen. Voor recepten waarbij de rabarber zacht moet worden, zoals een moes of compote, kan het handig zijn om de stelen te schillen. Zeker bij oudere stelen helpt schillen om een gladde, zachte textuur te krijgen.
Maak je iets waar de rabarber zân vorm mag houden, zoals een taart of een crumble? Dan kun je de schil vaak gewoon lekker laten zitten, vooral als je jongere stelen gebruikt. De schil zorgt zo voor mooie stukjes rabarber in je gerecht en geeft wat meer structuur.
3. Kleur en smaak van de rabarberstengel
Die rode schil van rabarber kan een echte eyecatcher zijn in je gerecht. Door de schil te laten zitten krijg je gerecht een mooie roze of rode tint. Dit ziet er natuurlijk mooi uit, het oog wil tenslotte ook wat!
Qua smaak maakt het niet zo veel uit of je rabarber wel of niet schilt. Rabarber heeft van zichzelf een frisse, iets zure smaak, dus het is vaak sowieso lekker om daar wat zoets aan toe te voegen. Dit staat los van het wel of niet schillen van de stengels, maar zo krijg je wel iets meer balans in je gerecht!
Zoals hierboven ook staat aangegeven, kan de schil van rabarber wat vezelig zijn. Dit kan de textuur van je gerecht beĂŻnvloeden, en wanneer je hier niet van houdt dus ook de smaak van je gerecht.

Hoe schil je rabarber?
Als je besluit je rabarber te schillen, is het eigenlijk super simpel. Gebruik een keukenmesje om de schil aan één uiteinde van de stengel los te trekken. Trek deze schil vervolgens voorzichtig naar beneden over de lengte van de stengel. Het klinkt misschien als een priegel werkje, maar de schil zal er meestal in lange, dunne repen afkomen. Easy!
Of je nu besluit te schillen of niet, rabarber is een veelzijdige groente die zowel in zoete als hartige gerechten een bijzondere smaak toevoegt! De keuze is aan jou!