Radijsjes! Die kleine roze bolletjes lijken zo onschuldig, maar laat je niet voor de gek houden. Door hun pittige smaak laten ze zich echt niet ondersneeuwen door de grotere, meer bekende groenten. Je zou deze knapperige groenten misschien niet meteen als favoriet aanwijzen, maar geloof ons, die titel verdienen ze eigenlijk wel!
Wat zijn radijsjes precies?
De kleine rode bolletjes die wij kennen als radijsjes, zijn eigenlijk de wortels van de radijsplant. Deze hele plant is eetbaar, want los van deze radijswortels, zitten ook de bladeren vol met vitaminen! Radijs behoort tot de kruisbloemenfamilie. In deze familie komen nog meer groenten voor die je vast kent. Een aantal hiervan zijn paksoi, spruitjes, Chinese kool, koolrabi, bloemkool, boerenkool en broccoli. Radijsjes kunnen rauw gegeten worden en hebben een scherpe, maar toch ook wel frisse smaak. Als je het ons vraagt, een perfecte balans!
Wist je dat radijsjes ook super snel groeien? Sommige soorten kunnen al binnen drie tot vier weken na het zaaien worden geoogst! Daarna worden ze vaak in bussels gedaan. Dat woord kende je misschien nog niet! Een bussel is een bosje radijsjes. Best wel handig, want hierdoor blijft de radijs langer vers. Je kunt afsnijden wat je nodig hebt en de rest blijft nog wel even goed.

Waarom is radijs gezond?
Maar wat maakt radijs nou zo gezond? Radijsjes bevatten geen vet en zitten vol met water, maar is dat nou echt wat het verschil maakt? Nee hoor! Naast water, zit deze gezonde groente ook vol met de vitamines C, K en verschillende B-vitaminen. Verder zitten radijsjes ook vol met mineralen zoals kalium, magnesium en ijzer. Deze voedingsstoffen zorgen onder andere voor de volgende eigenschappen.
- Ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van infecties en ontstekingen in het lichaam.
- Ondersteuning van de spijsvertering en het voorkomen van darmproblemen zoals obstipatie.
- Regulering van de bloeddruk dankzij het kaliumgehalte, wat belangrijk is voor een gezond hart.
- Verbetering van de huidconditie en bescherming tegen vroegtijdige veroudering, dankzij het hoge vitamine C-gehalte.
- Verlaging van het risico op hart- en vaatziekten door antioxidanten zoals flavonoïden.
- Bevordering van een verzadigd gevoel.
De voedingswaarde van radijs
1 stuk (8gram) | |
Energie | 2 kcal |
Vet | 0 g |
– waarvan verzadigd | 0 g |
Koolhydraten | 0,3 g |
– waarvan suikers | 0,2 g |
Vezels | 0,1 g |
Eiwit | 0,1 g |
Zout | <0,1 g |

Soorten radijs
Genoeg redenen dus om nog meer radijsjes te eten en deze groente aan je maaltijden toe te voegen! Daarom is het wellicht ook handig om te weten welke soorten radijs er eigenlijk zijn. Hieronder een lijstje met de meest bekende:
- Rode radijzen: allereerst de bekendste van allemaal, deze roze-rode bolletjes zie je in bijna elke supermarkt wel liggen!
- Witpuntradijzen: dit zijn de langere versies van de rode radijs. De smaak is eigenlijk hetzelfde.
- Witte radijzen: deze variant is iets minder pittig en wat zoeter dan de rode radijzen.
- IJspegels: hoe zouden ze op de naam van deze soort zijn komen? Goed geraden… ze lijken op ijspegels. Dit zijn lange, dunne radijsjes met een spitse punt. Ze zijn iets zachter van smaak dan rode radijsjes.
- Witte rammenas: dit is de grote variant van de rode radijs. Hij heet ook wel daikon of rettich en lijkt op een grote wortel. Deze radijssoort is net als de ijspegel variant wat zachter van smaak. Je kunt hem goed in dunne schijfjes schaven met een mandoline. Hier kan je leuke gerechten mee maken!
- Zwarte rammenas: deze radijs hoef je niet te schillen. Hij heeft een pittige smaak en als ie in kleine plakjes is gesneden dan heeft dit radijsje een mooi zwart randje.
- Red meat-radijs: a.k.a. watermeloenradijs. Met zijn groene buitenkant en rood-roze binnenkant lijkt hij op een, juist ja, watermeloen. Hij smaakt mild peperig en heeft meer een stevige bite dan de ‘gewone’ rode radijs.
- Green meat-radijs: deze Chinese radijssoort heeft een witgroene buitenkant en witgroen vruchtvlees. Hij heeft net als de red meat-variant een stevige bite, maar is wel pittiger en groter dan zijn rode metgezel.
- Blue meat-radijs: deze radijs is ook opvallend van kleur. Deze soort is donkerpaars aan de buitenkant en heeft een bijzondere binnenkant met paarse en witte vlekken.
Tips om meer van de groente radijs te eten
Je zou het misschien niet zeggen, maar radijsjes zijn super veelzijdig en kunnen op veel manieren worden gegeten. Hier een paar tips.
- Snijd ze dun en maak een frisse salade met komkommer, wortel en een lichte dressing.
- Rooster ze in de oven met wat olijfolie en knoflookpoeder als bijgerecht.
- Beleg ze op een cracker met bijvoorbeeld roomkaas.
- Voeg ze gesneden toe aan roerbakgerechten voor wat extra pit.
- Ingelegd zijn ze perfect als topping voor bijvoorbeeld taco’s of sandwiches,
- Ze zijn ook een gezonde snack op zichzelf, eventueel gedipt in hummus of tzatziki.
Zijn radijsjes gezond? Ja! Radijs is gezond! Hopelijk heb je nu een goed beeld van de veelzijdigheid en de gezondheidsvoordelen van deze groente. Ga vooral lekker aan de slag in de keuken en geniet van de verschillende soorten radijsjes in je maaltijden. Eet smakelijk!
Nog meer lezen over gezondheid? Bekijk ook eens onze blog over kaki en lees hoe gezond die is!