Al eeuwenlang wordt kurkuma gebruikt door verschillende culturen over de hele wereld. Maar wat is kurkuma eigenlijk? Wat is er zo bijzonder aan dit geeloranje kruid? En waar is kurkuma precies goed voor?
Wat is kurkuma eigenlijk?
Kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, turmeric, koenier, kunyit of koenjit, is afkomstig uit de wortels van de Curcuma longa plant die groeit in Zuidoost-Azië. Het is een oranjegeel, lichtbitter kruid dat uit dezelfde familie als gember komt.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kurkuma?
Er zijn ontzettend veel onderzoeken gedaan naar de werking van kurkuma. Een aantal onderzoeken laten geen effecten van kurkuma op de gezondheid zien, maar er zijn daarnaast ook veel onderzoeken waar kurkuma wel positief uit de bus komt.
Zo kan kurkuma werken als antioxidant en bijdragen aan de normale werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Dit kan invloed hebben op het voorkomen van ontstekingen in je lichaam. Daarnaast helpt kurkuma bij het stabiel houden van je bloedglucose en heeft het ook een ondersteunende werking op je spijsvertering.
De voedingswaarde van kurkuma
1 gram gedroogde kurkuma ( 1 mespuntje) | |
Energie | 4 kcal |
Vet | 0,1 g |
– waarvan verzadigd | 0 g |
Koolhydraten | 0,5 g |
– waarvan suikers | 0 |
Vezels | 0,2 g |
Eiwit | 0,1 g |
Zout | 0 g |
Een handige tip! Curcumine, de actieve stof in kurkuma die voor deze gezondheidsvoordelen zorgt, kan helaas niet goed worden opgenomen door ons lichaam. Het lichaam heeft hier wat hulp bij nodig en daarom is het verstandig om naast je kurkuma een actieve stof toe te voegen die dit proces een handje kan helpen. Een veelgebruikte actieve stof is zwarte peper.
Geeft kurkuma bijwerkingen?
Kurkuma klinkt dus als iets dat je graag wil toevoegen aan je gerechten, maar kan je dit kruid eigenlijk onbeperkt tot je nemen? Of zit er een max aan het innemen van deze gele wonderwortel?
Volgens wetenschappers kunnen mensen veilig tot 30 dagen lang, tweemaal per dag 500 milligram kurkuma eten of drinken. Wanneer je een lange tijd grotere hoeveelheden kurkuma binnenkrijgt, is er de mogelijkheid dat je last krijgt van bijwerkingen. Dit kunnen spijsverteringsklachten zijn, maar ook kan je last krijgen van een droge mond, huidklachten of leverschade.

Welke soorten kurkuma zijn er?
Te veel kurkuma nemen is dus niet goed voor je, maar als je je aan de aanbevolen hoeveelheden houdt dan is het een super lekker en gezond kruid. Je kunt kurkuma in verschillende vormen tot je nemen.
Kurkumawortel – allereerst is er natuurlijk de verse kurkumawortel die je vast wel op de groenteafdeling hebt zien liggen. Neem verse kurkuma nooit rauw, maar bak of kook dit altijd eerst. Je kunt verse kurkuma wel goed in heet water doen om hier thee van te zetten. Zie hier het recept van onze weerstandverhogende thee, waar onder andere ook verse kurkuma in zit.
Poedervorm – naast verse kurkuma is dit kruid er ook in poedervorm. Dit poeder wordt gemaakt door de kurkumawortel eerst te drogen en daarna fijn te malen. Het voordeel van deze poedervorm is dat je het makkelijker in gerechten kunt toevoegen. Daarnaast is het ook langer houdbaar dan verse kurkumawortel.
Supplementen – kurkuma is natuurlijk niet lekker in elk gerecht. Wil je alsnog regelmatig dit kruid binnenkrijgen, dan zijn er ook kurkuma supplementen. Dit zijn capsules met daarin kurkumapoeder die je met wat water bij een maaltijd kan innemen. Handig als je wel de gezondheidsvoordelen wil, maar niet door elk gerecht kurkuma wil doen.
Kortom, neem kurkuma vooral op jouw manier en geniet van de vele gezondheidsvoordelen!