Search
Search

5 manieren om gember te gebruiken

Total
0
Shares

Gember is super veelzijdig en je kunt het op verschillende manieren gebruiken in je dagelijkse leven. Je kunt gember fijnhakken of raspen en toevoegen aan soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en zelfs smoothies voor die extra pittige smaak. We hebben vijf tips voor je om gember te gebruiken in de keuken met een bonusrecept voor ingelegde gember!

Verse gemberthee

Gember wordt het meest gebruikt voor het maken van een gemberthee. Oke, een beetje voor de hand liggend misschien. Toch kunnen we deze niet overslaan. Een kopje gemberthee is niet alleen gezond maar ook nog eens super lekker. Probeer ons onze imuumbooster thee met gember eens.

Gembershot

Houd je van een pittige kick voor een energieke boost? Een pure shot met gember kost even wat tijd om te maken maar het geeft je een heerlijke opkikker! Er zijn ook veel kant en klare opties in de supermarkt te vinden zoals de merken: Gimber, Sapinca, Voelkel en Holy shot. Hoewel de shots super gemakkelijk zijn in gebruik bevatten veel merken toch nog veel suikers. Vaak worden de shots aangelengd met pure suiker of fruitsappen om de pittige smaak te verzachten.

Gemberpasta om mee te koken

Maak ook eens een gemberpasta door verse gember te pureren met een beetje water. Deze pasta kan worden toegevoegd aan sauzen, dressings en marinades om extra smaak en een beetje pit toe te voegen aan je gerecht.

    Altijd gember in huis, gebruik de vriezer!

    Gemberpasta invriezen gaat heel goed in ijsblokjes, gemakkelijk als toevoeging aan je drankje of maaltijd. Bewaar de gember maximaal 6 maanden in de vriezer.

    Bakken met gember

    Voor hartige recepten wordt gember vaak gebruikt in een Thaise curry of in Aziatische roerbakgerechten. Hiervoor rasp je de gember fijn en voeg je toe aan de pan. Let wel op gember kan veel smaak afgeven, even proeven tussendoor dus! Ben je meer van de makkelijke keuken. Voeg dan een stuk gember in zijn geheel toe aan je saus of wokpan, deze zal voldoende smaak afgeven. Vergeet deze alleen niet uit de pan te vissen voor het serveren, een stukje pure gember wordt niemand echt blij van!

    Wist je dat gember ook heel goed kan worden toegevoegd eten recepten zoals koekjes, cakes en muffins voor een subtiele kruidige smaak. Een heerlijke combinatie met kaneel en vanille!

    Ingelegde gember

    Misschien ken je het wel van wanneer je sushi eet, ingelegde (roze) gember. In de Aziatische keuken wordt dit ook wel gari genoemd. Gari is gemaakt van jonge gemberwortel en is ingelegd in zout, azijn en suiker. Hoe jonger de gember, hoe rozer het eindresultaat. Een oudere, gemberplant die al iets droger is en je meestal in de supermarkt vind zal geel blijven. Veel kant en klare ingelegde gember wordt bijgekleurd met rode kleurstof. Ingelegde gember heeft een verfrissende en pittige smaak die goed samengaat met vette vis of een heerlijke Japanse bowl.

    Zelf ingelegde gember maken is niet moeilijk, probeer het zelf eens!

    • Snijd de gember in hele dunne plakjes met een mandoline of kaasschaaf tot je 200 gram vers gesneden gember hebt.
    • Meng de gember met 1 theelepel zout en laat 5 minuten intrekken in een kom.
    • Kook 200 mililiter rijstazijn of witte wijnazijn met 4 eetlepels suiker.
    • Blancheer de plakjes gember voor 2 minuten in het azijn met suiker mengsel en laat deze uitlekken.
    • Nu kan de gember in een weck-of jampotje worden gegoten met het azijnmengsel erover. Laat het afkoelen en bewaar in de koelkast. Je kan de ingelegde gember ongeveer 3 weken bewaren in de koelkast.

    Er zijn veel manieren om gember toe te voegen aan je gerechten en drankjes, dus experimenteer en ontdek wat het beste bij jouw smaak past!

    Total
    0
    Shares

    DIY: gember planten, zo doe je dat!  

    Kan je gewoon zelf je eigen gember kweken in Nederland? Ja! Dat kan zeker. Hoewel gember van nature…

    You May Also Like