De passievrucht: laat je niet misleiden door zijn rimpels. Van buiten spreekt de vrucht je misschien niet aan, maar de zoete en intense smaak zal je zeker verrassen! De vrucht is niet alleen lekker, maar ook super gezond. Maar wat maakt de passievrucht gezond en hoe kun je het best profiteren van al zijn gezondheidsvoordelen? In dit artikel vertellen we precies wat je moet weten van dit bijzondere stuk fruit!
Waarom is passievrucht gezond?
Maar waarom zou je eigenlijk passievruchten kopen in plaats van bijvoorbeeld een appel? Afwisseling in je dieet is belangrijk en veel leuker ook! De passievrucht is daarnaast ook heel rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Verder bevat een passievrucht ook minder suikers dan een appel en een lage hoeveelheid calorieën. We keken dit voor je na bij het voedingscentrum en jahoor, maar 16 calorieën per vrucht!
5 gezondheidsvoordelen van passievruchten
Laten we dan ook eens verder induiken op de gezondheidsvoordelen van de passievrucht.
- Vitamine C
1 Passievrucht bevat 30 mg vitamine C, dat is 33% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Deze krachtige antioxidant helpt het immuunsysteem en opname van ijzer uit plantaardig eten. Ook is Vitamine C essentieel voor de groei en reparatie van weefsels in het lichaam. - Vitamine A
1 Passievrucht bevat 64 µg vitamine A, dat is 8% van de ADH. Van belang voor een goed gezichtsvermogen, een gezond immuunsysteem en de groei en ontwikkeling van cellen. - Voedingsvezels
Hoewel vezels niet tot vitamines behoren dragen ze wel bij aan een gezonde spijsvertering, wat daarnaast kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. - Lage calorieën
Zoals we al eerder in deze blog hebben benoemd bevat de passievrucht maar 8 calorieën per vrucht. We kunnen dus guilty free genieten van deze vrucht!
De voedingswaarde van een passievrucht
Een gemiddelde passievrucht weegt ongeveer 50-60 gram, waarvan 30-35 gram eetbaar vruchtvlees is.
1 Stuk passievrucht (30 gram) | |
Energie | 16 kcal |
Vet | 0,2 g |
– waarvan verzadigd | 0 g |
Koolhydraten | 1,8 g |
– waarvan suikers | 1,8 g |
Vezels | 0,10 g |
Eiwit | 0,8 g |
Zout | 0,02 g |
Passievrucht eten: hoe kun je dat het handigst doen?
Het mag duidelijk zijn: de passievrucht zit bordenvol vezels en vitamines. Regelmatig een passievrucht eten draagt bij aan een gezond leven. Maar hoe eet je deze passievolle vrucht nou het handigst?
- Snijd de vrucht open: met een scherp mesje kun je de vrucht opensnijden (pas op je vingers!)
- Lepel het vruchtvlees eruit: gebruik een klein lepeltje om het vruchtvlees en de zaden eruit te scheppen.
- Eet het vruchtvlees en de zaadjes: je kunt het vruchtvlees en de zaden direct uit de vrucht eten maar ook verwerken in je maaltijden
Natuurlijk kun je de vrucht direct uit de hand eten, maar het vruchtvlees is ook heerlijk te verwerken in allerlei recepten. Denk aan yoghurt, smoothies, desserts of salades. Elke gram helpt! Mocht je moeite hebben om voldoende passievruchten aan je dieet toe te voegen, kun je uiteraard ook kiezen voor supplementen.

Hoe herken je een rijpe passievrucht?
Een rijpe passievrucht kan je onder andere herkennen aan een diepe paarse kleur met een gerimpelde huid. De kleine kreukels in de passievrucht schil zijn een natuurlijk teken van rijpheid. Ook de sterke zoete geur van passievruchten verraad of deze rijp is om te eten.
Wanneer is het seizoen voor passievrucht? Tegenwoordig groeien passievruchten over de gehele wereld waardoor ze bijna het hele jaar rond beschikbaar zijn!
Hoe groeit deze gezonde vrucht?
Het begint met een sierlijk klimplantje (passiflora incarnata) dat langzaam zijn weg omhoog kruipt, op zoek naar een lichtpuntje. Dan ontstaat er een prachtige bloem, de passiebloem, met rijke kleuren en complexe structuren. De passiebloem kan gewoon in Nederland groeien en heb je vast wel eens gezien bij een tuinwinkel. Groeit de passiebloem in een tropisch klimaat, dan kan er een vrucht ontstaan.
Om vruchten te produceren is los van een tropisch klimaat ook bestuiving van de bloem noodzakelijk door bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Bescherming van deze dieren is daarom van groot belang. Niet alleen voor de passievrucht. Wist je dat je hier je steentje aan kan bijdragen door een bijenhotel in je tuin op te hangen?
Terug naar de passievrucht. Met de juiste bestuiving kan de vrucht zich ontwikkelen en na een aantal maanden geoogst worden. De duur van dit proces verschilt per soort en omstandigheden in klimaat.

1 a 2 passievruchten per dag zijn heerlijke vitaminebommetjes die je bij je ontbijt kan eten of door je yoghurt maar ze zijn uiteraard ook als tussendoortje geschikt. Wissel vooral af met andere fruitsoorten voor een gevarieerd voedingspatroon!