Search
Search

Hoelang kun je rauwe en gekookte eieren bewaren?

Eieren bewaren
Total
0
Shares

Eieren zijn een onmisbaar ingrediënt in de keuken en worden gebruikt in tal van gerechten, van ontbijtjes tot desserts. Maar hoe lang kun je rauwe en gekookte eieren bewaren voordat ze hun versheid verliezen of zelfs onveilig worden om te eten? De houdbaarheid van eieren is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de manier waarop je ze bewaart en of ze al gekookt zijn of nog rauw. In dit artikel leggen we uit hoe je eieren het beste kunt bewaren om ze zo lang mogelijk vers en veilig te houden.

Rauwe eieren bewaren

Rauwe eieren kun je het beste in de koelkast bewaren bij een constante temperatuur van ongeveer 4°C. Dit remt de groei van schadelijke bacteriën zoals salmonella. Hoewel eieren soms ongekoeld in de supermarkt worden bewaard, is het thuis belangrijk om ze direct in de koelkast te zetten. Een rauw ei kan in de koelkast tot wel vier weken goed blijven. Om uitdroging te voorkomen, kun je de eieren het beste in hun doos bewaren en niet in het eierrekje in de deur van de koelkast, omdat hier de temperatuur vaak schommelt.

Wil je weten of een ei nog goed is? Leg hem in een kom water. Zinkt het ei en blijft het plat liggen, dan is het vers. Als het ei drijft, is het oud en kun je het beter niet meer gebruiken. Blijft het ei op de bodem liggen met een punt naar boven, dan is hij nog eetbaar, maar eet hem dan wel zo snel mogelijk op!

Eieren in koelkast

Gekookte eieren bewaren

Bij gekookte eieren hangt de houdbaarheid af van hoe je ze bewaart, of ze gepeld of ongepeld zijn en of ze hard- of zachtgekookt zijn.

Hardgekookte eieren bewaren

Een ongepeld hardgekookt ei kun je in de koelkast bewaren voor ongeveer een week. Het belangrijkste is om de eieren zo snel mogelijk na het koken te laten schrikken en dan in de koelkast te zetten. Eieren laten schrikken doe je door ze meteen na het koken onder stromend koud water af te spoelen. Gepelde eieren bewaar je het best in een bak met water in de koelkast. Op deze manier kunnen ze ook tot een week houdbaar blijven. Zorg er hierbij voor dat je het water elke dag ververst om bacterievorming te voorkomen.

Wist je trouwens dat wordt geadviseerd om gekookte eieren met schil maximaal 2 uur buiten de koelkast te bewaren?! Dat is korter dan je dacht hè!

Zachtgekookte eieren bewaren

Zachtgekookte eieren zijn iets bederfelijker dan hardgekookte eieren. Hoewel je ze in de koelkast kunt bewaren, wordt aanbevolen om ze binnen één tot twee dagen op te eten. Vanwege het risico op salmonella is het namelijk verstandig om zachtgekookte eieren niet te lang te bewaren.


Of je nu rauwe of gekookte eieren wilt bewaren, de sleutel tot een langere houdbaarheid ligt in constante koeling en goede hygiëne. Door ze op de juiste manier te bewaren kun je zo lang mogelijk van je eieren genieten. Smakelijk!

Ook benieuwd naar hoe je rabarber het beste kunt bewaren? Lees dan hier verder!

Total
0
Shares
Jasmijn snoeien na bloeitijd

Hoe en wanneer jasmijn snoeien?

Het snoeien van jasmijn is de sleutel tot een gezonde plant met heerlijk geurende kleine witte bloemen. Wil je…

You May Also Like